top of page

Low-code in de gezondheidszorg: 6 low-code applicatievoorbeelden uit de hele wereld

De Covid-19-crisis heeft de groei van digitale zorg en patiëntenbewaking op afstand aangewakkerd. Met de voortdurende stijging van de uitgaven voor gezondheidszorg en de daarmee gepaarde kosten voor de burgers, is het handhaven van de status quo van reguliere zorgverleningsmodellen niet langer betaalbaar. Voor de toekomst van een duurzaam gezondheidszorgmodel zijn digitale toepassingen en diensten nodig.


De voordelen van virtuele zorg die de afgelopen jaren naar voren zijn gekomen, zijn onder meer minder reizen, minder wachten en minder risico op infecties. Toch is de ontwikkeling altijd ver achtergebleven bij de verwachtingen. Dit is aanzienlijk veranderd door de Covid-19 pandemie. Het gebruik van digitale toepassingen voor communicatie, monitoring en behandeling nam snel toe, evenals de vraag naar nieuwe toepassingen.

Steeds meer patiënten en zorgverleners kiezen voor "thuis als het kan en bij de zorgverlener als het moet".


Het gebruik van nieuwe digitale oplossingen moet dringend worden opgeschaald. Deze oplossingen moeten kosteneffectief zijn, gemakkelijk kunnen worden aangepast en ontworpen zijn voor opschaling. Deze dynamische eisen staan haaks op de mono-lithische IT-ontwikkeling in de gezondheidszorg zoals die tot nu toe bekend was. Daarom is het tijd om naar een andere versnelling te schakelen en een andere aanpak te kiezen.


Low-code platformen kunnen een oplossing bieden. Ze staan erom bekend dat ze snel zijn, tegen veel betere kosten worden geleverd en flexibel zijn. Dit artikel illustreert aan de hand van zes voorbeelden hoe low-code applicatieplatforms (LCAP's) de gezondheidszorg op een veelzijdige manier digitaler kunnen maken.

De digitale gezondheidszorg heeft nu meer dan ooit te lijden onder complexe en kostbare IT-ontwikkelingsprocessen. Deze zullen na verloop van tijd resulteren in logge oplossingen. Applicaties die gebruiksvriendelijk zijn en binnen enkele weken een proof of concept hebben, kunnen daarentegen snel van de grond komen. Patiënten en zorgverleners kunnen ze snel gebruiken tijdens de zorgverlening en dankzij een Agile manier van werken zal de oplossing steeds beter worden. Als de zorgverlening verandert, is een snelle en gecontroleerde aanpassing van de zorg een must. Dit helpt ook om te voorkomen dat we terugvallen in oud gedrag.


Gezondheidszorg loopt achter

Low-code is intuïtief, iteratief en flexibel. Het leent zich voor (patiënten)portalen, apps of zelfs complexe backoffices. In tegenstelling tot andere sectoren is het opvallend hoe weinig er in de zorg met low-code wordt ontwikkeld. Ontwikkelaars hoeven geen programmeertaal te beheersen, maar hoeven alleen een programma te kennen waarin ze configuraties instellen in een grafische gebruikersomgeving. Low-code is daardoor snel en adaptief: ontwikkelaars kunnen de (nieuwe) behoeften van zorgverleners en/of patiënten direct tijdens de ontwikkeling toetsen. Een ander voordeel is dat het zeer veelzijdig is, zodat nieuwe functionaliteiten aan de bestaande applicaties worden toegevoegd zonder de huidige omgeving te verstoren – via een agile manier van werken.


Toonaangevend onderzoeksbureau Gartner verwacht dat tegen 2024 65% van alle applicaties mede ontwikkeld of beheerd zullen worden met low-code [1].


Bekende spelers zijn OutSystems, Mendix en Betty Blocks, die al diverse toepassingen in de zorg hebben, vooral internationaal. Een van de leidende partners voor IG&H is OutSystems, die belangrijke voordelen van low-code als volgt schetst:Hieronder staan zes voorbeelden van hoe low-code wordt gebruikt in de gezondheidszorg over de hele wereld:

1) Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntendistributie (Nederland) Kort nadat de ernst van de Covid-19 crisis in Nederland duidelijk werd, is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntendistributie (LCPS) opgericht. Het LCPS heeft tot doel de werklast van de patiëntenzorg zo goed mogelijk over Nederland te spreiden. Om deze opdracht goed uit te voeren, is inzicht nodig in de meest actuele informatie over beschikbare bedden en transportcapaciteit. In minder dan twee weken is met low-code een applicatie, het coördinatieplatform, ontwikkeld en operationeel gemaakt om dit inzicht te verschaffen in alle ziekenhuizen in Nederland en enkele in Duitsland. Het coördinatieplatform werd gebruikt om de vervoersbewegingen van patiënten op aanvraag te verwerken door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Onderdeel hiervan is het vinden van het beste ziekenhuis en geschikt vervoer voor elke patiënt op basis van 90+ verschillende variabelen. Daarnaast levert het platform rapportages die landelijk worden gebruikt.

Wat? Patiënten coördinatie platform

Tijdstatistieken: Applicatie gemaakt in minder dan twee weken


2) Medtronic (Verenigde Staten) Medtronic is al jaren een van de marktleiders op het gebied van medische hulpmiddelen, zoals hartimplantaten. Deze implantaten verzamelen voortdurend gegevens van patiënten over de hele wereld. Het is zeer complex voor zorgverleners om uit de enorme hoeveelheden gegevens tijdige en bruikbare inzichten te halen voor de zorg en het welzijn van patiënten. Daarom bouwde Medtronic FocusOn in zes maanden op basis van low-code, waarmee 80% van de gegevens voor zorgverleners worden gefilterd. Naast het feit dat zorgprofessionals nu sneller en beter triages op afstand kunnen leveren, heeft de toepassing van het low-code platform ook geresulteerd in een besparing van 50% op het IT-budget. Het platform maakt het voor nieuwe klinieken heel eenvoudig om aan te sluiten bij deze nieuwe technologie: Binnen 15 minuten zijn nieuwe klanten en eindgebruikers ingesteld, en klaar om de applicatie te gebruiken. Sinds de lancering in 2018 zijn er meer dan 335.000 triages uitgevoerd via FocusOn, waardoor klinisch personeel tijd heeft bespaard, uitgedrukt in 27 arbeidsjaren.


Wat? Platform om gegevens van hartimplantaten te verzamelen

Tijdsstatistieken: Applicatie gebouwd in zes maanden, nieuwe klanten en eindgebruikers zijn binnen 15 minuten ingesteld

3) Kermit PPI (Verenigde Staten) Het Amerikaanse Kermit ontwikkelde binnen negen maanden een low-code analyseplatform voor medische implantaten zoals pacemakers en insulinepompen. De applicatie beheert contracten en facturen en controleert of leveranciers zich aan de regels houden. Het hele proces is transparant: van het uitpakken van het materiaal tijdens de behandeling tot het versturen van de factuur en de betaling naar de leverancier. Het data gedreven platform brengt trends in kaart om processen te optimaliseren en voorziet inkopers van informatie over mogelijke fraude en prijs. Bovendien voorziet het specialisten van informatie voor behandelingskeuzes. Het Kermit-platform draait nu in 23 ziekenhuizen en bespaart gemiddeld 30% op kosten voor medische implantaten.


Wat? Analyseplatform voor medische implantaten

Tijdsstatistieken: Eerste iteratie ontwikkeld in negen maanden

4) Saga Healthcare (Verenigd Koninkrijk) Jaren geleden betrad het Engelse Saga de thuiszorgmarkt in eigen land. Het grote verschil met andere zorgaanbieders was dat Saga zich richtte op een agile technologieplatform. Het IT-team van Saga was in staat om SACHA, een thuiszorgplanningssysteem, binnen zes maanden op te leveren. De gebouwde applicatie automatiseert een enorme hoeveelheid handmatige taken, zodat zorgverleners deze tijd kunnen gebruiken voor persoonlijke verzorging van cliënten. Bouwen met low-code was voor Saga vooral van toegevoegde waarde omdat de expertise meteen werd ingebed in de eigen IT-afdeling. Zo hield het de controle in eigen handen zonder zich te moeten verbinden aan derden.


Wat? Applicatie voor thuiszorgplanningssysteem

Tijdsstats: Oplevering binnen zes maanden

5) Kuwait Maternity Hospital (Koeweit) Het Kuwait Maternity Hospital is een van de grootste ziekenhuizen in Koeweit. Het grootste probleem voor het ziekenhuis was het gebrek aan inzicht in patiënt- en capaciteitsinformatie als gevolg van de papieren administratie. Binnen twaalf weken heeft een externe partij een Hospital Management System (HMS) live gekregen middels low-code. Dit systeem biedt de gebruiker een uniform patiëntenbeeld en biedt realtime informatie voor zorgmanagers: van het aantal bezette bedden en afspraken tot het aantal operaties en spoedgevallen per dag. Binnen een paar weken na de implementatie daalde de totale registratietijd per patiënt van 45 naar 15 minuten. Ook het aantal fouten in het patiëntendossier is met 60 procent gedaald en de communicatie tussen ziekenhuisafdelingen is aanzienlijk verbeterd. Wegens het succes gebruiken nu ook vijf andere ziekenhuizen het systeem.


Wat? Ziekenhuisbeheersysteem

Tijdstatistieken: Live in 12 weken en de totale registratietijd per patiënt is gedaald van 45 naar 15 minuten.

6) National Health Service (Verenigd Koninkrijk) De National Health Service (NHS) staat bekend als het openbare gezondheidsstelsel van het Verenigd Koninkrijk. Speciaal voor artsen met geestelijke gezondheidsproblemen is er binnen de NHS een Practitioner Health Program (PHP) met gratis vertrouwelijke zorg. Het idee hierachter is dat artsen zich na behandeling meer gerevitaliseerd voelen en sneller weer aan het werk kunnen. De NHS begon het programma voor artsen in de regio Londen, maar wilde in 2016 uitbreiden over het hele land. Om ook landelijk dezelfde vertrouwelijke service te kunnen bieden, heeft PHP in zeven weken tijd in low-code een mobiele app en een volledig geautomatiseerd huisartsenzorgsysteem gebouwd. Met de app kunnen zorgverleners therapeuten in hun omgeving vinden en anoniem een afspraak maken. De app wordt inmiddels door meer dan 2000 artsen gebruikt.


Wat? Volledig geautomatiseerd huisartsenzorgsysteem

Tijdsstatistieken: Applicatie gebouwd in zeven weken

Belangrijkste conclusies


De ontwikkeling van virtuele en verbonden zorgoplossingen is al ingewikkeld genoeg voor zorgverleners. De belangrijkste vragen zijn:

  • Wie levert welke zorgdiensten en wanneer?

  • Wie draagt welke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorgverlening?

  • Wie betaalt voor welke zorgdiensten?

Technologie mag in dit complexe model geen extra barrière vormen. De ontwikkeling van applicaties in low-code zal veelzijdiger en sneller zijn... maar zal niet vanzelf gaan. Wij geven vijf tips om je te helpen deel uit te maken van de low-code evolutie:

1) Met de patiënt, niet voor de patiënt: Ontwerp voortdurend vanuit het oogpunt van de patiënt. Experimenteer met de flexibiliteit van low-code in de ontwikkeling - bouw het goed


2) Begin klein en ontwerp voor schaal: Begin met de ontwikkeling van een werkend prototype in een agile aanpak. Ontdek de waarde van low-code ontwikkeling (creëer bewijs of een zogenaamde value case) en bouw voor de toekomst.


3) Van do-it-together naar do-it-yourself: Laat je adviseren over het juiste platform, en doe de juiste low-code competenties en ervaring op. Bouw vervolgens de applicaties zelf.


4) Complexiteit is mislukte eenvoud: Werk met een overkoepelende IT-architectuur. Sta niet toe dat gevestigde belangen onnodige complexiteit toevoegen - bouw het snel om productiviteit te winnen vanaf dag één.


5) Talent wint wedstrijden, maar teamwork en intelligentie winnen kampioenschappen: Deze quote van basketballegende Michael Jordan creëert een mindset die je helpt om te profiteren van samenwerking en van elkaar te leren door samen te werken.
Ben je benieuwd hoe low-code tijd en kosten kan besparen en de patiëntuitkomsten kan verbeteren?

IG&H is gespecialiseerd in end-to-end digitale transformatie, met meer dan 30 jaar sectorexpertise en gecertificeerde low-code ontwikkelaars om LCAP's te bouwen voor je zorgorganisatie. Je kunt contact opnemen met:

Walter Kien


Mark van Meggelen

ความคิดเห็น


bottom of page